vineri, 31 august 2012

Hemoroizii si uleiul de nuca de cocos

    Una dintre cele mai surprinzatoare componente ale schemei terapeutice naturiste utilizate in tratamentul bolii hemoroidale este uleiul de nuca de cocos. Spre deosebire de alte tipuri de ulei, uleiul de nuca de cocos nu este extras din semintele de cocos, ci din pulpa nucii de cocos in sine. De asemenea, trebuie mentionat ca, la fel ca toate celelalte uleiuri, se poate obtine prin doua procedee: prin presare la cald sau prin presare la rece. De obicei, uleiul de nuca de cocos obtinut prin presare la cald este mai ieftin si mai accesibil, fiind utilizat in sfera culinara in anumite parti ale globului. Totusi, este bine de stiut ca acesta contine mai putini nutrienti, sub forma de vitamine, lipide, minerale si proteine, decat cel obtinut prin presare la rece. Astfel, uleiul de nuca de cocos obtinut prin presare la rece este utilizat in scop terapeutic, procedeul de fabricatie fiind mult mai complicat, iar pretul de cost al acestui produs fiind mult mai ridicat.
    Exista doua motive pentru care uleiul de nuca de cocos poate fi folosit, in mod special, in tratamentul antihemoroidal. In primul rand, este un ulei. De ce este acest aspect atat de important? Raspunsul este simplu: uleiul, consumat in cantitatile corecte si in anumite momente, este un foarte bun stimulator al digestiei. Este bine cunoscut faptul ca principala cauza a hemoroizilor este constipatia cronica. Astfel, o data cu folosirea constanta si, mai ales, corecta a uleiului de nuca de cocos, pacientul isi poate asigura o digestie adecvata, definita printr-un peristaltism intestinal normal si o densitate medie a bolului fecal. De asemenea, uleiul asigura o lubrefiere deosebita a tractului digestiv, chiar si la nivelul sau cel mai inferior, in zona canalului rectal. Practic, cu ajutorul uleiului de nuca de cocos, peretii canalului rectal se relaxeaza si permit trecerea bolului fecal cu mai mare usurinta decat in mod normal, ceea ce asigura ca nu vor exista rani pe mucoasa rectala, rani care pot conduce la inflamarea venelor anorectale si, prin urmare, la aparitia hemoroizilor.
    Al doilea motiv pentru care uleiul de nuca de cocos este un element important in terapia antihemoroidala este compozitia sa chimica:
  • Vitamine: in general, acest tip de ulei contine vitamina A si vitamina E. Totusi, exista specii de nuca de cocos care au un bogat continut in vitamina D si in vitamina B. Dintre toate acestea, vitamina A este responsabila cu stabilizarea sistemului circulator din corpul uman. Care este rolul ei? Practic, vitamina A intra in structura peretelui vaselor de sange, asigurandu-le rezistenta si elasticitatea. Daca vitamina A se afla in cantitate prea mica in organismul uman, numeroase vase de sange incep sa se fisureze. Acest lucru se poate observa cel mai usor la suprafata pielii de pe fata, atunci cand pacientul se prezinta cu mici firisoare rosietice, aflate, aparent, imediat sub piele. Pe de alta parte, daca vitamina A se afla in cantitate foarte mare, vasele de sange devin rigide si nu isi pot adapta forma la diversele modificari fiziologice ale corpului uman. Deoarece hemoroizii sunt, de fapt, vene anorectale inflamate, este bine de stiut faptul ca vitamina A poate preveni aparitia aceste probleme de sanatate.
  • Fibre: uleiul de nuca de cocos contine o cantitate relativ mare de fibre. Este cunoscut faptul ca fibrele vegetale, mai ales cele de calitate superioara, cum sunt cele din acest ulei, au un rol esential in mentinerea unei digestii corecte. Ele intra in interiorul bolului alimentar si, ulterior, in interiorul bolului fecal si asigura doua lucruri: pe de o parte, fibrele ajuta la formarea unui bol fecal de dimensiuni reduse dintr-un bol alimentar de dimensiuni mai mari si, pe de alta parte, tot aceste fibre stabilesc si densitatea finala a excrementelor. Daca bolul fecal este prea compact, exista posibilitatea ca trecerea lui prin canalul rectal sa raneasca mucoasa rectala si sa conduca la aparitia hemoroizilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu