miercuri, 19 septembrie 2012

Cancerul de colon si hemoroizii

Legatura dintre cancerul de colon si hemoroizi pare a fi una evidenta, mai ales deoarece majoritatea crede ca aparitia bolii hemoroidale reprezinta primul pas in dezvoltarea cancerului de colon. Adevarul este, insa, cu totul altul: cancerul de colon si hemoroizii nu au nici o legatura directa. Pentru a intelege aceasta afirmatie, trebuie sa cunoastem anumite lucruri despre hemoroizi si despre cancerul de colon. Astfel, definitia standard a hemoroizilor este urmatoarea: hemoroizii sunt inflamatii ale venelor anorectale. Cancerul de colon este, in esenta, o multiplicare neobisnuita a unor celule in zona terminala a tractului digestiv. Prin urmare, fiziologic, nu exista nici o legatura intre o simpla inflamatie, oricat de dureroasa ar fi ea, si aparitia unei tumori maligne.
Totusi, de ce s-a considerat, pentru o lunga perioada de timp, ca boala hemoroidala este un prim simptom al cancerului de colon? Raspunsul este simplu: cancerul de colon cauzeaza o serie de probleme la nivelul tractului digestiv, probleme care sunt premargatoare aparitiei hemoroizilor. Astfel, este mai adevarata afirmatia: cancerul de colon poate induce o inflamare intensa a venelor anorectale sau poate accelera evolutia unor hemoroizi preexistenti. Simptomele cancerului de colon despre care este vorba sunt:
  • Dureri abdominale: de cele mai multe ori, persoanele care sufera de hemoroizi prezinta dureri puternice in zona abdominala, dureri permanente si de intensitate constanta, in general cauzate de un peristaltism intestinal lent. Pacientul care a fost diagnosticat cu cancer de colon simte o serie de dureri ascutite, care apar in aproape jumatate de ora de la ingerarea alimentelor, dar doar in primele sase luni de la aparitia bolii. Ulterior, durerea devine identica cu cea prezenta la pacientii care sufera de boala hemoroidala. In general, in acest moment, tumoarea formata la nivelul colonului este suficient de mare pentru a putea fi considerata un impediment in procesul digestiei si va conduce, intr-un final, la aparitia problemelor de tranzit intestinal.
  • Sangerari: este bine cunoscut faptul ca primul moment in care un pacient care sufera de hemoroizi se va alarma si va contacta un medic specialist este acela in care observa sange in bolul fecal. Daca este vorba despre sangele care provine din fisurarea peretelui vaselor se sange de la nivelul canalului rectal, atunci acesta este de culoare rosie si se afla pozitionat la exteriorul bolului fecal, sub forma de firisoare continue. Pe de alta parte, daca vorbim despre sangele provenit din zona colonului, acesta este de culoare rosu inchis si are un miros caracteristic, de putrefactie. Din pacate, sangerarea in cancerul de colon indica faptul ca boala se afla intr-un stadiu avansat.
In mod evident, exista o serie de teste care pot sa demonstreze ca un pacient care prezinta hemoroizi nu sufera de cancer de colon. In general, aceste teste se efectueaza doar la cererea pacientului si sunt, de cele mai multe ori, invazive si nechirurgicale. Practic, se efectueaza o colonoscopie. Procedeul este cat se poate de direct: medicul introduce un tub in canalul rectal si apoi in colonul pacientului, tub care contine o camera si o sursa de iluminare. Imaginile sunt greu de descifrat de catre pacient, dar medicul curant stie ce sa caute pentru a confirma sau infirma ipoteza cancerului de colon. O anomalie in structura interna a colonului poate indica, pe de o parte, posibilitatea unui cancer de colon aflat in faza incipienta sau, pur si simplu, o modificare proprie persoanei in cauza. Daca medicul intalneste orice care ii atrage atentia, va cere efectuarea unei biopsii, care este considerata o analiza definitorie pentru stabilirea diagnosticului definitiv. Trebuie tinut cont de faptul ca o colonoscopie nu poate fi efectuata decat atunci cand pacientul nu se afla in plina criza hemoroidala, pentru ca in acea perioada canalul rectal este mult prea inflamat pentru ca tubul de colonoscopie sa il poata parcurge.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu