marți, 7 august 2012

Hemoroizii la persoanele varstnice


Exista cateva categorii de pacienti care sunt foarte expusi la aparitia bolii hemoroidale: copii aflati la varsta adolescentei, adultii care sufera de boli cardiovasculare sau de afectiuni digestive si varstnicii. Adolescentii au un sistem imunitar fragil, aflat intr-o permanenta schimbare si al carui echilibru poate fi afectat de orice element patogen, dezvoltat in interiorul corpului sau provenind din exterior. Totodata, tinerii cu varste cuprinse intre treisprezece si optsprezece ani sunt predispusi la probleme digestive care nu au o cauza concreta si care se manifesta, de cele mai multe ori, drept constipatie cronica. Evident, aceasta conduce la aparitia hemoroizilor. Pe de alta parte, adultii, suferind sau nu de diverse alte afectiuni, se fac vinovati de o dieta dezechilibrata si de un stil de viata sedentar, ambele fiind cauze bine cunoscute ale bolii hemoroidale.
             Varstinicii prezinta o cu totul alta patologie atunci cand vine vorba despre hemoroizi. In primul rand, in cazul stabilirii unei scheme de tratament pentru boala hemoroidala, medicul curant trebuie sa tina cont de o serie de afectiuni asociate inflamatiilor venelor anorectale, afectiuni care, de cele mai multe ori, sunt mult mai grave si pot ameninta viata pacientului. Totusi, chiar daca medicatia antihemoroidala ar putea interactiona cu orice alta medicatie pe care pacientul si-o administreaza, ea nu ar trebui sa fie eliminata complet. Motivul este simplu: o persoana cu varsta cuprinsa intre saizeci si saptezeci si cinci de ani, care sufera de o boala cardiovasculara sau de o afectiune a sistemului nervos, si care trece printr-o criza hemoroidala, in care durerile sunt atat de intense incat pot cauza pierderea cunostintei pacientului, trebuie sa fie tratata, in mod obligatoriu, de orice ar putea cauza o asemenea reactie la nivelul organismului. Consecintele lipsei unui tratament adecvat in plina criza hemoroidala sunt severe: din cauza durerii, pacientul poate sa sufere un infarct sau o ischemie cerebrala, ambele la fel de letale.
            Astfel, tinand cont de necesitatea absoluta a unui tratament, este bine sa stim cu ce tipuri de patologii poate fi asociata boala hemoroidala la varstnici:
  • Fragilitate la nivelul vaselor de sange: o data cu inaintarea in varsta, anumiti componenti ai peretilor vaselor de sange nu mai sunt sintetizati de catre corpul uman. Astfel, lipoproteinele si pectinele care compun, in cea mai mare parte, aceasta membrana sunt preluate, dupa varsta de saizeci de ani, strict din alimentatia pacientului. Acest lucru nu pare greu de realizat, dar trebuie sa observam faptul ca persoana in cauza poate sa nu cunoasca alimentele pe care ar trebui sa le consume sau, mai mult, sa nu doreasca sa le consume. Fragilitatea nu afecteaza doar sistemul vaselor de sange mari, cum sunt cele de la nivelul muschiului cardiac, ficatului, rinichilor si plamanilor, ci afecteaza absolut toate vasele din organism, inclusiv venele anorectale. Practic, daca pacientul prezinta aceasta fragilitate, el va suferi de inflamatii venoase, in special in venele terminale, cum sunt cele din zona muschilor rectali.
  •  Diabet zaharat: varstnicii trec printr-o serie de schimbari fiziologice, una dintre ele fiind in pancreas. Astfel, ei nu mai produc acelasi nivel de insulina si celulele pancreatice nu mai sunt atat de active. Acest lucru conduce la o singura concluzie: in lipsa unui tratament corespunzator, pacientii dezvolta o forma de diabet zaharat, fie ea insulino – dependenta, fie ea neinsulino – dependenta. Din pacate, rezultatul este acelasi: intregul proces digestiv este dezechilibrat datorita schimbarii dietei persoanei respective, fapt ce indica o modificare in ritmul de defecatie. Practic, se instaleaza constipatia. Intai aceasta trece printr-o faza acuta, care este reversibila cu alimentatia potrivita, care se cronicizeaza in cateva saptamani. De obicei, dupa cronicizarea constipatiei, hemoroizii apar in aproximativ sase luni. In acest caz, tratamentul medicamentos trebuie sa tina cont, in primul rand, de glicemia pacientului si de capacitatea acestuia de a procesa anumiti compusi care se gasesc in medicamentele antihemoroidale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu