luni, 30 iulie 2012

Hemoroizii si indigestia


Daca putem sa vorbim despre doua lucruri ce au o legatura mai mult decat evidenta una cu cealalta, atunci trebuie sa fie vorba despre hemoroizi si indigestie. Poate parea surprinzatoare afirmatia anterioara pentru persoanele care stiu ca boala hemoroidala este cauzata de aparitia constipatiei cronice si nu de ce considera, de obicei, pacientii ca este o indigestie. Aceasta presupunere, gresita de altfel, trebuie corectata foarte repede: indigestia este, de fapt, orice tip de modificare patologica a procesului digestiv. Astfel, starile de constipatie tin de domeniul indigestiei si legatura dintre hemoroizi si indigestie devine clara.
Pentru a intelege mai bine conexiunea, trebuie sa cunoastem cateva informatii de baza despre boala hemoroidala. Prin urmare, definitia hemoroizilor este foarte simpla: hemoroizii sunt inflamatii ale venelor anorectale. Venele in cauza sunt cele care asigura irigarea cu sange a muschilor care formeaza canalul rectal. Practic, datorita pozitionarii acestor muschi, venele anorectale sunt singurele lor surse de sange. Daca exista vreo problema cu aceste vase de sange, muschii respectivi isi vor pierde din tonusul muscular si echilibrul lor fiziologic va fi modificat complet. Totodata, este bine de stiut ca muschii canalului rectal prezinta cea mai mare forta de contractie de la nivelul organismului uman datorita dispunerii lor circulare, pe o zona atat de mica. Astfel, venele anorectale sunt supuse, in orice moment, la o presiune externa mai mare decat cea la care este supusa o vena oarecare, din orice alta parte a corpului. Totusi, daca nu intervin nici un fel de factori patogeni, peretii venelor anorectale fac fata cu succes acestei presiuni crescute. O data cu aparitia factorilor patogeni, insasi structura peretilor este schimbata, ceea ce conduce la o scadere a rezistentei la presiune si, prin urmare, la aparitia inflamatiilor la nivel local.
Unul dintre acesti factori patogeni, care induc modificarile fiziologice mentionate mai sus, este indigestia. In mod surprinzator, indigestia in sine este un sindrom digestiv, nu o boala digestiva. Ce inseamna acest lucru? Este simplu: indigestia contine mai multe afectiuni digestive sub o singura denumire. Practic, pentru a suferi de indigestie, pacientul trece prin mai multe etape: in primul rand, persoana simte o serie de de dureri abdominale intense, dar sporadice. Dupa o perioada, apare un peristaltism intestinal crescut, ceea conduce la o diaree spontana, pentru ca, in final, pacientul sa ajunga in faza de constipatie acuta, pe care nu o va parasi pentru cateva zile, in cazul unei indigestii comune. Daca indigestia este constanta, ceea ce se intampla mai des decat ar putea crede foarte multi dintre pacienti, atunci constipatia va trece din acuta in cronica. Trebuie observat ca singurul simptom al indigestiei cronice este constipatia cronica, celelalte simptome fiind necaracteristice indigestiei cronice. Astfel, pasul de la constipatie cronica la inflamarea venelor anorectale este unul foarte mic. 
Totusi, daca indigestia poate induce aparitia hemoroizilor, ce cauzeaza indigestia? Raspunsul este relativ simplu: o combinatie nefericita de alimente sau un dezechilibru la nivelul florei saprofite din intestinul subtire. Daca vorbim despre alimentatie, este bine de stiut ca un pacient care este predispus la constipatie ar trebui sa evite mancarurile grase, bauturile carbogazoase sau condimentele picante. Totodata, pacientul ar trebui sa introduca in propria sa dieta o serie de alimente care sa contina o cantitate corespunzatoare de fibre vegetale, pentru a putea sa isi asigure un tranzit intestinal adecvat. Dezechilibrul florei intestinale saprofite poate fi cauzat de un tratament medicamentos, cum ar fi terapia anticancer sau un tratament cu antibiotice, sau de o bacterie patogena. Daca vorbim despre tratamentul medicamentos, o data cu incetarea acestuia, flora intestina saprofita se reface, iar indigestia se va atenua semnificativ. Totusi, chiar si o data cu revenirea la o stare de relativ echilibru la nivelul sistemului digestiv, este bine ca pacientul sa respecte dieta indicata de medicul curant cel putin inca doua saptamani, pentru a se asigura ca flora saprofita intestinala a avut timp sa se refaca in intregime.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu