luni, 23 iulie 2012

Tratamente naturale pentru hemoroizi


In ultimul deceniu, lumea medicala s-a schimbat radical, iar conceptia despre terapie s-a schimbat o data cu profesionistii care o aplica. Astfel, terapia medicamentoasa clasica a devenit, in cazul unor anumite maladii, doar o amintire si a fost inlocuita cu terapii adjuvante. Una dintre aceste maladii pentru care s-a demonstrat ca tratamentele complementare sunt la fel de eficiente sau, in mod surprinzator, chiar mai eficiente decat terapia clasica este boala hemoroidala. Desi tratamentele naturale pentru hemoroizi au fost utilizate de foarte multa vreme, abia in ultimii ani au intrat ele in atentia medicilor proctologi si, ulterior, in atentia publicului larg.
Astfel, printre cele mai utilizate tratamente naturale pentru hemoroizi se gasesc urmatoarele:
  • Utilizarea fibrelor naturale: in alimentatia pacientului diagnosticat cu hemoroizi exista o deficienta, in mod cert. De obicei, acesti pacienti sunt persoane care sufera de un tip de constipatie, fie ca este ea cronica, fie ca este ea acuta recurenta. Astfel, bolul fecal pe care acesti pacienti trebuie sa il elimine este de dimensiuni mari, de consistenta dura si, din pacate, ajunge sa raneasca membrana canalului rectal, conducand la inflamarea venelor anorectale si, prin urmare, la aparitia hemoroizilor. Pentru a indeparta aceasta cauza a bolii hemoroidale sau macar pentru a o ameliora, specialistii in nutritie recomanda utilizarea fibrelor naturale. Aceste fibre au capacitatea de a forma un bol fecal de consistenta medie si de a ingloba in el toate produsele de metabolism care trebuiesc eliminate. Totodata, datorita compozitiei lor proprii, ele lubrifiaza mucoasa intestinala si usureaza calatoria bolului fecal de la nivelul colonului pana la anus, fara ca acesta sa produca leziuni de-a lungul mucoasei canalului rectal. Principalele alimente care contin fibre naturale sunt cerealele integrale, legumele si semintele de in. Pacientul trebuie atentionat, totusi, ca folosirea in exces a acestor alimente conduce la diaree si colici intestinale. 
  • Bioflavonoidele: sunt compusi ce se gasesc, de obicei, in alimente de culoare rosie sau portocalie. Care este rolul lor in dieta bolnavilor de hemoroizi? Raspunsul este simplu: o alta cauza a aparitiei si dezvoltarii hemoroizilor este fragilitatea capilara. Astfel, peretii venelor anorectale se subtiaza si permit inflamarea acestor vene. Pentru a preveni aceasta problema a fragilitatii peretilor vaselor de sange, se administreaza pacientului bioflavonoide. Ele au capacitatea de a se integra intre moleculele care formeaza peretele vascular si de a umple golurile formate dupa inceperea degradarii. La fel ca si fibrele naturale, utilizarea lor in exces are efecte adverse: peretii vaselor de sange devin lipsiti de flexibilitate si friabili, conducand la aparitia hemoragiilor extinse in urma unor traumatisme minore.
  • Crema de Hammamelis virginiana: este o specie nativa Americii de Nord, fiind utilizata cu succes in tratarea sangerarilor hemoroidale de secole. Astfel, hamamelisul contine o serie de principii active care au rol antihemoragic, dar si cicatrizant si analgezic. Practic, ce o face atat de importanta in tratamentul bolii hemoroidale este faptul ca o singura planta, daca este procesata corect, poate ajuta la ameliorarea intregii palete de simptome a hemoroizilor. In general, se folosesc frunzele de hamamelis, frunze din care se face o crema. Aceasta crema se aplica pe o compresa de bumbac, care se aseaza pe zona afectata si se mentine in contact timp de treizeci de minute o data la patru sau cinci ore. Efectul este rapid, pacientul nu mai sufera de dureri atat de intense, iar sangerarea se opreste complet dupa cateva ore de la inceperea tratamentului. 
  • Ruscus ausculeatus: cunoscuta popular sub numele de „ghimpe”, aceasta planta are rol cicatrizant, analgezic si antihemoragic la nivel local. Prin urmare, poate fi folosita in tratamentul hemoroizilor inflamati, avand efect foarte rapid. Trebuie mentionat ca se folosesc atat frunzele, din care se poate face un decoct, cat si tulpina plantei, din care, in mod surprinzator, se va face o crema foarte fina, de culoare maronie, aplicata de doua ori pe zi la locul afectat.
Comenteaza pe http://www.facebook.com/Hemoroizi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu