joi, 24 ianuarie 2013

Hemoroizii la personalitati istorice

Inflamatiile venelor anorectale, cunoscute in mod comun sub numele de hemoroizi, afecteaza o paleta foarte larga de persoane, de la copii pana la cei de varsta a treia, barbati si femei, din orice medii sociale si cu orice tip de educatie si statut politic. Astfel, inca din perioada antica, tratatele de medicina sau chiar, in anumite cazuri celebre, cele despre politica sau filosofie, au descris simptomele bolii hemoroidale, precum si tratamentul considerat adecvat pentru aceasta afectiune in acel moment in timp. Evident, aceste descrieri pot fi utilizate pentru a descoperi istoria detaliata a unei afectiuni foarte raspandite, care a evoluat o data cu omenirea. Fiind una dintre cele mai putin periculoase boli din cadrul problemelor sistemului digestiv inferior, ea pare a fi studiata rar si doar de catre acei medici sau vindecatori care se specializasera pe anumite aparate si sisteme din corpul uman, dar adevarul este ca hemoroizii sunt cercetati mai ales de catre acei medici care aveau pacienti bogati, capabili sa plateasca pentru aceste investigatii si pentru tratamentele prescrise, care erau, de cele mai multe ori, pur simptomatice.
  • Astfel, printre cele mai faimoase personalitati istorice care au suferit de hemoroizi se afla: Hammurabi: cunoscutul imparat al Babilonului este mai mult decat o figura de conducere a zonei asiatice a timpurilor respective, fiind cel care a conceput sistemul de legi numit „Codul lui Hammurabi”, cod care a stat la baza intregului sistem juridic al civilizatiei umane pentru inca doua milenii. In acest cod se regasesc si legi care asigura accesul la tratamente medicale profesionale pentru toti cetatenii liberi ai Babilonului, iar exemplul dat este acela al tratamentului antihemoroidal, boala de care suferea intreaga familie regala. Aparent, capetele incoronate ale Babilonului sunt primele care au demonstrat ca hemoroizii pot prezenta o componenta genetica importanta, dupa cum au observat si medicii acestora. Tratamentul prezentat in tratatul juridic este unul care se foloseste chiar si in zilele noastre, cuprinzand nenumarate plante antihemoragice, analgezice, antiinfectioase, dar si antiinflamatoare si antipruriginoase.
  • Marea majoritate a dinastiilor regale egiptene: problema care sta la baza suferintei familiilor regale egiptene este simpla. Pe de o parte, este vorba despre aceiasi componenta genetica mentionata mai sus, exacerbata in cazul egiptenilor deoarece aveau binecunoscutul obicei de a se casatori cu rude de gradul I sau de gradul II, ceea ce conducea la aparitia unor gene defecte la noua generatie. Pe de alta parte, hemoroizii erau cauzati in mod cert de alimentatia perioadei temporale si a zonei geografice respective. De obicei, alimentele erau preparate in medii insalubre, fructele si legumele erau consumate in stare cruda, in cantitate foarte mare, iar carnea era foarte grasa sau prajita in grasime animala. Probleme digestive erau foarte populare la curtea regala egipteana, iar inaltii demnitari si majoritatea nobililor deveneau supraponderali in jurul varstei de treizeci de ani. Scrierile medicale egiptene prezinta metode amanuntite de diagnostic a hemoroizilor, precum si primele variante de diferentiere intre hemoroizii interni si cei externi, dar si un ciclu hemoroidal foarte precis. Tratamentele, desi dezvoltate empiric, sunt perfect echilibrate si se mentioneaza ca sunt prescrise fiecarui pacient in parte, tinand cont de stadiul in care se afla boala, dar si de alte patologii. 
  • Hipocrate: este unul dintre cei mai mari medici ai antichitatii grecesti si este cel care, aparent, a formulat, pentru prima data, principiile etice dupa care se ghideaza intregul sistem sanitar mondial. De asemenea, este si primul specialist in medicina si farmacie care a prezentat o definitie a bolii hemoroidale. Ulterior, s-a dovedit ca definitia oferita de Hipocrate nu este cea corecta, dar valabilitatea tratamentului indicat de acesta a ramas constanta de-a lungul mileniilor, fiind inspirat din scrierile medicale egiptene. Daca a suferit Hipocrate de hemoroizi sau nu ramane un mister, dar faptul ca le-a dedicat o intreaga lucrare inseamna ca a avut un interes personal in aceasta boala sau a fost platit sa o cerceteze in amanunt.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu