duminică, 2 decembrie 2012

Ameliorarea rapida a durerii cauzate de hemoroizi



Durerea resimtita de catre pacient in crizele hemoroidale este intensa, ascutita si imposibil de ameliorat cu analgezicele clasice. In perioadele dintre aceste crize, durerea hemoroidala este permanenta, dar de intensitate foarte scazuta, putand chiar si sa dispara in anumite momente. Totusi, este bine de stiut ca durerea este un foarte bun indicator al evolutiei bolii hemoroidale in sine. Prin urmare, pacientul trebuie invatat cum sa isi monitorizeze intensitatea dureroasa, pentru a putea stabili daca necesita modificarea tratamentului actual sau inceperea unui tratament, in cazul in care se afla in perioada dintre schemele terapeutice indicate pentru combarea bolii hemoroidale. Despre durerea hemoroidala se pot spune multe, dar in principal este bine de stiut ca a fost descrisa de catre pacienti drept una dintre cele mai intense, fiind pozitionata pe aceiasi treapta ca durerea resimtita in plina litiaza biliara sau litiaza renala.

Ce se intampla atunci cand pacientul doreste o ameliorare rapida a durerii hemoroidale? Trebuie sa ne amintim ca analgezicele clasice, de tipul aspirinei, paracetamolului si metamizolului nu functioneaza asupra acestui tip de durere atat de localizat, dar si ca pacientul nu are acces la analgezicele de prima linie, cum sunt morfina si hidromorfina, deoarece ele sunt considerate prea active pentru a fi utilizate intr-o asemenea afectiune, avand, de asemenea, si potential toxicoman ridicat. Raspunsul la aceasta intrebare, pe care foarte multi pacienti o adreseaza medicului curant, este simplu: produsele naturale sunt cele care pot oferi o ameliorare rapida a durerii hemoroidale. Printre cele mai utilizate plante medicinale se afla:
  • Lavanda: cunoscuta si sub numele de „iarba pisicii”, lavanda este unul dintre cele mai intense sedative vegetale. In anumite comunitati, se considera ca lavanda poate induce un somn atat de profund, incat persoana in cauza poate sa isi viseze viitorul. De ce ar fi util un sedativ in tratamentul durerii? Motivul este simplu: lavanda nu are doar componenta sedativa, ci prezinta si o puternica componenta analgezica. Este adevarat, cele doua nu functioneaza una fara cealalta, ceea ce ii face pe unii pacienti sa refuze tratamentul cu lavanda. Totusi, este bine sa mentionam pacientilor ca, in cazul hemoroizilor, se foloseste o infuzie concentrata de lavanda uscata, care se aplica direct pe locul dureros, cu ajutorul unei comprese. Prin urmare, sansele ca partea sedativa sa isi faca efectul asupra pacientului sunt relativ scazute.

  • Socul: luate separat, principiile active din soc nu par a avea efect analgezic, dar actiunea lor combinata este recunoscuta in lumea homeopatiei si fitoterapiei drept una dintre cele mai puternice. De asemenea, are avantajul ca nu prezinta nici un fel de actiune sedativa si ca necesita cantitati mult mai mici de produs pentru a actiona. Astfel, daca pacientul are nevoie de peste 200 de grame de petale uscate de lavanda pentru a putea efectua infuzia descrisa mai sus, ii trebuie doar 50 de grame de flori de soc, fie ele in stare proaspata, fie uscate, pentru ca produsul obtinut sa poata fi util terapeutic. Prin urmare, petalele de soc se vor adauga peste aproximativ 300 de ml de apa clocotita si se se vor lasa in contact tip de cincisprezece minute. Ulterior, infuzia se filtreaza fierbinte, preferabil printr-un filtru de tifon. Daca pacientul nu are un filtru de tifon, se poate filtra si prin vata. Este interzisa folosirea unui filtru metalic, deoarece va dezactiva principiile din florile de soc. Se aplica pe cataplasme o data ce ajunge la temperatura camerei si apoi pe zona dureroasa. De obicei, se simte o ameliorare puternica a durerii dupa zece minute. 
  • Musetelul: in cazul hemoroizilor, este bine ca musetelul sa se foloseasca sub forma de decoct. Astfel, se iau aproximativ 50 de grame de flori uscate de musetel si se adauga peste 500 de ml de apa clocotita. Se lasa in contact timp de jumatate de ora si se filtreaza prin filtru de tifon. Pacientul poate sa isi aplice decoctul direct pe rana, sub forma de compresa, sau poate sa efectueze bai de sezut din sase in sase ore, in perioada crizelor hemoroidale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu