marți, 6 noiembrie 2012

Durerea coccidiana

Durerea coccidiana este una dintre cele mai comune tipuri de dureri din organismul uman. Problema este ca nimeni nu stie, in mod cert, care este cauza acestei dureri si, prin urmare, cum se poate trata. Exista cateva speculatii facute de catre specialisti, dar ele se bazeaza strict pe activitatile efectuate de fiecare pacient in parte inainte de a suferi de durerea coccidiana. In primul rand, pentru a intelege logica din spatele acestor potentiale cauze, este bine sa stim cateva lucruri despre fiziopatologia durerii in sine. Coccisul sau osul sacral este situat in portiunea inferioara a coloanei vertebrale, fiind un os de dimensiuni mici si de forma romboidala.
De obicei, un coccis de marime normala nu trebuie sa fie mai mare decat palma persoanei respective. Prezinta densitate cu putin peste cea normala, pentru ca trebuie sa sustina atat coloana vertebrala, cat si oasele pelvisului. Practic, coccisul este legatura dintre scheletul superior si scheletul inferior. Care este motivul pentru care ar putea sa apara durerea coccidiana? Raspunsul este simplu: presiunea crescuta. In mod natural, coccisul este construit pentru a rezista la presiuni foarte mari, pe timp foarte scurt, care apar atunci cand corpul uman executa o miscare brusca. De asemenea, acest os poate rezista la presiuni medii si mici pe durate mult mai lungi de timp. Dar exista o limita a rezistentei sale: in momentul in care presiunea, fie ea medie, fie ea mica, nu se modifica timp de cateva ore pe zi, in fiecare zi, in fiecare an, pentru foarte multi ani, exista sanse mari ca acest os sa nu poata sa o suporte la fel de bine ca pana atunci. Se produce o eroziune lenta, dar ireversibila a coccisului si apare durerea coccidiana.
    Mai clar, pacientii cei mai predispusi la aparitia durerii coccidiene sunt cei sedentari, cu greutate peste limita normala si cu diverse boli asociate. Pentru a evita acest tip de durere, daca aveti o slujba care presupune sa va petreceti foarte mult timp stand pe scaun, incercati sa respectati cateva reguli simple:
  • Ridicati-va dupa scaun o data pe ora: intr-o ora se acumuleaza foarte multa presiune la nivelul bazinului si al muschilor din aceasta zona, presiune care se concentreaza cu usurinta pe coccis. Este bine ca la finalul unei ore de stat in pozitie sezanda, pacientul sa se ridice si sa se plimbe timp de cinci minute de-a lungul unui hol drept, fara obstacole. O data la cateva ore sau la finalul programului, este indicat ca pacientul sa coboare sau sa urce cateva randuri de scari pentru a modifica pozitia corpului in intregime. In cazul unui pacient care prezinta deja durere coccidiana, medicii recomanda efectuarea catorva genoflexiuni pentru distribuirea uniforma a presiunii de la nivelul spatelui catre toate oasele si muschii disponibili.
  • Evitati o dieta necorespunzatoare: aproape toti pacientii care prezinta durere coccidiana sunt supraponderali. Cu ajutorul unei diete adecvate, se poate scadea in greutate intr-un ritm normal, care ii permite pacientului sa observe imbunatatiri treptate in starea sa de sanatate. Una dintre primele astfel de ameliorari raportate de pacienti este disparitia durerii coccidiene. 
  • Respectati pozitia corecta de lucru: biroul trebuie sa fie pozitionat la o distanta de treizeci de centimentri in diagonala fata de ochii pacientului, iar tastatura calculatorului trebuie sa fie suficient de mare incat persoana in cauza sa isi poata aseza mainile cu usurinta pe ea. De asemenea, spatele pacientului trebuie sa fie perfect drept si sprijinit de scaun, iar ecranul calculatorului trebuie sa se afle pe aceiasi linie cu ochii acestuia, pentru a evita indoirea gatului si cresterea presiunii musculare. Scaunul trebuie sa fie tapitat corespunzator, dar un scaun prea moale conduce la o pozitie gresita datorita lipsei de stabilitate, pe care nu o poate oferi unui pacient, iar un scaun prea tare nu permite persoanei respective sa se relaxeze, ceea ce conduce la o incordare permanenta a muschilor.

2 comentarii:

  1. Bune articole, dar de ce "Durerea coccidiana" la rubrica hemoroizi?
    Intamplarea face ca le am pe ambele!

    RăspundețiȘtergere
  2. Bună ziua! De la un timp am dureri foarte mari nu pot sta in picioare simt că-mi voi pierde echilibrul plus dureri in zona coccis in sezut nici vorba nici intinsa in pat dureri groaznice .Precizez ca am probleme cu coloana am iernie cervicala și iernie de disc cu fragment migrant sa fie asta cauza ? Nu știu în ce parte sa o iau .
    Îmi amorțesc degetele mainilor și picioare în general noaptea e mai rau

    RăspundețiȘtergere